آبسردکن

شرکت البرز دماکاران تولید کننده آبسردکن های آنی

آبسردکن

شرکت البرز دماکاران تولید کننده آبسردکن های آنی

۱۴ مطلب در تیر ۱۳۹۷ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

بهداشت آب :

تعریف آب آشامیدنی:


آب آشامیدنی ، آب گوارائی است که عوامل فیزیکی ، شیمیایی و بیولوژیکی آن درحد استانداردهای مصوب باشد و مصرف آن عارضه سوئی در کوتاه مدت یا دراز مدت درانسان ایجاد نکند.

آلودگی آب:


آلودگی آب آشامیدنی : عبارتست از تغییر خواص فیزیکی ،شیمیایی و بیولوژیکی آب به گونه ای که آن  را برای مصرف انسان زیان آور سازد.
خطر آلودگی آب را می توان به دو گروه اصلی تقسیم کرد:

خطر زیست شناختی
خطر شیمیایی


خطر زیست شناختی:
خطرهای زیست شناختی
شامل بیماریهای منتقله بوسیله آب به سبب عوامل زنده یا میزبان آبزی موجود در آب می باشد بیماری های منتقله از آب بوسیله باکتریهای بیماریزا ، ویروس ها ،پروتوزئرها وکرم ها در انسان ایجاد می شوند.منابع ومخازن آب از جمله رودخانه ها وکانال آبها ، دریاچه ها و سدها بویژه  درمناطق گرمسیر، محلی مناسب برای انتشار اینگونه بیماریها می باشند. این نوع مخازن آب زمینه را برای رشد میزبانهای واسط انگلها مانند حلزونها ، ماهیها وگیاهان آبزی وناقلین بیماری ها مانند پشه ها وسایر حشرات گزنده فراهم میسازند. درنتیجه قبل از برطرف ساختن آلودگی آب باید به وضعیت بهداشتی محیط زیست و مردم رسیدگی شده وآموزشهای لازم به آنها داده شود تا ازآلودگی .

خطرهای شیمیایی منتقله توسط آب:


امروزه به علت گسترش واحدهای صنعتی و تجاری و استفاده از سموم دفع آفات و کودهای شیمیایی در کشاورزی بر میزان آلودگی شیمیایی آبها افزوده شده است .
موادی همچون ارسنیک ، سرب ، کرم ، سلینوم ، کادمیوم ، جیوه ، سیانور ، موادرادیواکتیو ، منگنز ، روی، فلوئور ، مواد پاک کننده ، مواد فنلی و غیره میتواند در آب بصورت محلول و یا معلق اضافه شود و باعث آلودگی شیمیایی آب گردد .
جهت پیشگیری از بیماریهای منتقله توسط آب راههای زیر توصیه میشود :

  • بهبود کیفیت آبهای آشامیدنی
  • افزایش کمی مقادیر آب مصرفی
  • عدم استفاده از دیگر منابع غیر بهداشتی حتی به طور موقت
  • بهبود شرایط دسترسی و قابل اعتماد و بهداشتی بودن آبهای مورد مصرف در منازل
  • ارتقاء سطح بهداشت جامعه از طریق اطلاع رسانی
  • کاهش تماس با آبهای آلوده
  • کاهش آلودگی منابع آب سطحی با مدفوع و فاضلاب ها
  • بهبود شرایط آبهای سطحی
  • کاهش ارتباط افراد با جایگاههای آبی آلوده


هدف از کنترل کیفیت آب آشامیدنی:

  • تشخیص بموقع هر گونه تغییر در کیفیت آب آشامیدنی .
  • تشخیص آبهایی که در سیستم آبرسانی از کیفیت استاندارد مورد نظر برخوردار هستند.
  • تشخیص نقاط یامناطق آلوده (درصورت وجود)بخصوص درمواقع اپیدمی .
  • تعیین دامنه تاثیر آبهای آلوده ای که به منابع آب آشامیدنی افزوده میشوند.
  • تعیین میزان آلودگی در آب.
  • ارزیابی میزان تاثیر اقداماتی که در جهت بهبود کیفیت انجام میگیرد.
  • تدوین دستورالعمل یا استاندارد برای آب بامصارف مختلف بهداشتی.
  • تدوین ضوابط ومقرارت درزمینه کیفیت وکمیت آب آشامیدنی.
  • اقدامات کنترلی برای رفع یاپیشگیری از آلودگی آب آشامیدنی.
  • اقدامات هشدار دهنده در مواقع ضروری.

طبق قانون (( کنترل کیفیت آب آشامیدنی عمومی از نقطه آبگیر تامصرف به عهده وزارت بهداشت ،درمان وآموزش پزشکی میباشد ))

کیفیت آب
که دراین راستا اقدامات زیر توسط بهداشت محیط انجام میگیرد:

نمونه برداری میکروبی از آب آشامیدنی شبکه های لوله کشی، منابع ، مخازن ذخیره آب شهرها وتصفیه خانه های آب.

نمونه برداری میکروبی از منابع ،مخازن وشبکه های لوله کشی آب آشامیدنی روستاهای تابعه شهرستان .

کنترل و سنجش کلر باقیمانده در مناطق شهری وروستایی به طوری که میزان کلر باقیمانده ، درکلیه نقاط شبکه در حد استاندارد باشد.

نمونه برداری شیمیایی ازکلیه منابع آب وشبکه های لوله کشی آب شهری. ( شش ماه  یکبار )

نمونه برداری شیمیایی ازکلیه منابع آب وشبکه های لوله کشی آب روستایی. ( دو سال یکبار )

آموزش روش های ساده گندزدایی آب آشامیدنی به کلیه روستائیان از طریق بهورزان. ( جوشاندن ، استفاده از کلر مادر )

کنترل و پیگیری جهت نصب علائم هشدار دهنده در: پارکها ، ترمینالها ، گورستان ها ، بلوارها ،خیابانها وسایر اماکن مشابه بمنظور عدم استفاده ازآب فضای سبز جهت مصارف شرب و پیگیری جهت تامین آب سالم وبهداشتی درمکان های مذکور.

کنترل بهداشتی آبخوری های داخل شهر،خیابانها ،معابر عمومی ومسیر راه ها.

کنترل کیفی آب قنوات ،چشمه ها و سایرمنابع آب مسیرراه ها .

کنترل کیفی آب آشامیدنی درترمینال ها وپایانه ها .

کنترل بهداشتی استخرهای شنا از نظر بهداشت محیط وکنترل کیفی آب مورد مصرف در استخرها.

کنترل بهداشتی آبهای معدنی در جهت رعایت استادارد های تعیین شده برای آبهای معدنی

کنترل بهداشتی آب دررستوران وبوفه قطارها، هواپیماها

کنترل کیفی آب مورد استفاده دانش آموزان درمدارس .
کلرینه کردن آب آشامیدنی با محلول کلر ( یک درصد )
برای خانوارهای فاقدلوله کشی و شبکه توزیع آب سالم و کوچ نشینان بهترین روش گند زدایی و تهیه آب آشامیدنی سالم استفاده از محلول کلر یک درصد است .
جهت تهیه پانزده گرم یا یک قاشق غذاخوری یا 3 قاشق مرباخوری از پودر پرکلرین را در یک لیتر آب ریخته کاملا مخلوط می کنیم سپس رسوبات آن را جدا کرده ودر یک بطری تیره رنگ با ظرفیت یک لیتر ریخته سپس از این محلول به ازای هر لیتر آب 7 تا 3 قطره ( با توجه به کدورت آب ) اضافه کرده و پس از 30 دقیقه در صورت مطلوب بودن میزان کلر باقیمانده مصرف میکنیم . معمولابرای استفاده در خانوارها از ظروف 20 لیتری استفاده می شود که به ازای هر20 لیتر یک قاشق  غذاخوری از محلول کلر مادر استفاده می شود .

  • adamak damakaran
  • ۰
  • ۰
  • adamak damakaran
  • ۰
  • ۰

مصارف آب:



ما در سیاره­ای زندگی می­کنیم که بیشتر سطح آن را اقیانوس ها و دریاها پوشانده اند. سیّاره­ی پر آبی که ساکنان آن به برکت وجود آب زنده اند و در آن زندگی می کنند. وجود مقادیر بسیار زیاد آب در کره­ ی زمین سبب شده است که سیّاره­ی ما در منظومه شمسی تنها سیّاره­ی مناسب برای زندگی باشد.

توجه: نزدیک به سه چهارم کره زمین ( 75 %) را آب فرا گرفته است. از این رو هنگامی که از فضا به کره­ی زمین نگاه می کنیم، عموماً آن را به صورت کره ای به رنگ آبی می بینیم.

توجه: نزدیک به دو سوّم (6/66 %) جرم بدن انسان را آب تشکیل می دهد.

ویژگی هایی که آب را به یک مایع زندگی بخش تبدیل کرده است، می تواند آن را به یک ماده کُشنده نیز مبدّل سازد. زیرا بسیاری از مواد شیمیایی در آب حل می شوند و یا به کمک آب از جایی به جایی دیگر منتقل می شوند و سرانجام وارد دریاها و اقیانوسها می شوند. خارج کردن این گونه مواد شیمیایی از آب کار خیلی آسانی نیست.

چند نکته­ ی پیرامون منابع آب روی کره زمین:

1 - بزرگ ترین منبع آب شور روی کره زمین به اقیانوس ها تعلق دارد.

2 - بزرگ ترین منبع آب شیرین روی کره زمین به یخ های قطبی و یخچال های طبیعی اختصاص دارد.

3 - کوچک ترین منبع آب شیرین روی کره زمین به بخار آب موجود در هوا اختصاص دارد.

4 - مقدار آب شیرین موجود در کره زمین که تمام انسان ها و موجودات زنده غیردریایی بر سر آن باید به رقابت بپردازند، حداکثر 5/0 درصد می باشد.

توجه: اگرچه یخ های قطبی و یخچال های طبیعی دو منبع مهم برای تولید آب شیرین به شمار می آیند، اما با این حال سرعت ذوب شدن آن ها بسیار آهسته است و تأمین کننده­ی نیازهای انسانی، صنعتی و کشاورزی نیستند.
کره آبی
به طور کلی نتیجه گرفتیم چون آب دریاها و اقیانوس ها شور است و نمی تواند از آن برای نوشیدن و مصارف صنعتی به کار برد و در عین حال همچنین یخ های قطبی و یخچال های طبیعی نیز بسیار آهسته ذوب می شوند، بنابراین آب مایعی است که در عین فراوانی در کره زمین، برای مصارف مورد نیاز انسان کمیاب می باشد.

توجه: مجموع بارندگی سالیانه در ایران حدود 400 میلیارد مترمکعب است که 284 میلیارد متر مکعب آن به طور مستقیم تبخیر می شود و تنها بخش کمی از آن به صورت آب های سطحی و زیرزمینی، منابع آب کشور را تأمین می کند.

توجه: در حالی که در حدود یک درصد از جمعیت جهان در ایران زندگی می کند، تنها 36/0 درصد از منابع آب شیرین جهان در ایران است.                         

به طور کلی انسان ها از آب در سه بخش از زندگی خود استفاده می کنند:

*    شرب و بهداشت

*    کشاورزی

*    صنعت

بهداشت آب

 بهداشت آب موضوعی بسیار مهم در بهداشت عمومی و مدیریت سلامت می‌باشد. قبل از پرداختن به راه کارهای عملی استحصال، انتقال، بهسازی و توزیع آن لازم است این عنصر حیاتی موثر بر سلامت و مرتبط با توسعه پایدار، شناخته شود.

شناخت آب از نظر کیفیت و کمیت و چگونگی حصول آن قدمی اساسی در جهت بهینه سازی مصرف آن می‌باشد. اگر چه بیش از سه چهارم کره زمین را آب فرا گرفته است، سهم قلیلی از آب‌های موجود، برای مصارف بهداشتی و کشاورزی، قابل استفاده است. زیرا حدود 3/97 درصد اقیانوس‌ها و 1/2 درصد یخ‌های قطبی و 6/0 درصد دریاچه ها و رودخانه و آب‌های زیرزمینی وجود دارد که حدود 36/0 درصد کل منابع آب می‌باشد. آب اقیانوس‌ها، دریاها و اغلب دریاچه ها و بسیاری از منابع آب زیرزمینی به علت شوری بیش از حد و داشتن املاح معدنی برای مقاصد بهداشتی، کشاورزی و صنعتی، غیرقابل استفاده می‌باشند. آبسردکن بهداشتی
آب ماده حیاتی است که بطور یکنواخت در سطح کره زمین موجود نمی‌باشد. در نتیجه بسیاری از نقاط کره زمین با کمبود آب مواجه است. حرکت مداوم بخار آب به هوا و برگشت آن به زمین را گردش آب در طبیعت می‌نامند.

انرژی خورشید باعث تبخیر آب اقیانوس‌ها، رودخانه ها، دریاچه ها و منابع آب سطحی می‌گردد. بخار آب فشرده شده همراه توده های هوا باعث نگهداری آب در هوا شده و موجب تشکیل ابر باردار یا ذخیره کننده آب می‌شود ریشه گیاهان، آب و رطوبت موجود در خاک را گرفته و از طریق روزنه های تنفسی برگ‌ها به هوا فرستاده و به بخار تجمع یافته در هوا اضافه می‌شود که در شرایط مناسب به صورت نزولات جوی به زمین برمی‌گردد.
آب یک عنصر حیاتی است با ویژگی‌های قابل توجه و کم نظیر، یکی از مهم ترین عناصر شیمیایی می‌باشد که قسمت اعظم موجودات زنده و محیط زیست راتشکیل می‌دهد. این ماده 70% گیاهان را تشکیل می‌دهد. آب فراوان‌ترین و بهترین حلال در طبیعت است. آب یک مایع زیست شناختی است که واکنش‌های فیزیکوشیمیایی سوخت و ساز در پیکره موجودات زنده را مقدور و تسهیل می‌نماید ومحیطی است برای نقل و انتقال مواد در بدن موجودات زنده که علاوه بر نقش موثرآن در متابولیسم، دفع مواد زائد حاصل از فعالیت‌های زیست شناختی موجود زنده را موجب می‌شود. آب ناشی از تعریق در گرما باعث خنک کردن بدن می‌گردد. آب و انیدرید کربنیک توسط انرژی خورشیدی در پیکره گیاهان سبز تبدیل به کربوهیدرات یا انرژی شیمیایی می‌شود.

اگر چه آب خالص در طبیعت یافت نمی‌شود. اما آب خالص مایعی بی‌رنگ، بی‌بو و بی مزه است که دارای نقطه انجماد صفر و نقطه جوش 100 درجه سانتی گراد می‌باشد ساختار شیمیایی آن به صورت  H2O  است که به احتمال کمتر از 3/0 درصد آب‌های موجود در طبیعت بر دارنده ایزوتوپ‌های H4O2 ،  H6O3  نیز می‌باشند. آب در چرخه گردش خود قادر است املاح و گازهای موجود در طبیعت را به صورت محلول در آورده و بسیاری از آلودگی‌ها را همراه خود به حرکت در آورد. آب باران قبل از رسیدن به زمین ناخالصی‌های موجود در هوا نظیر ذرات، گازها، مواد رادیواکتیو و میکروب‌ها را به سطح زمین آورده و در حین حرکت در زمین نیز آلاینده ها را با خود حمل می‌کند. به علاوه آب‌های جاری اغلب دریافت کننده فاضلاب‌ها و مواد زائد ناشی از فعالیت‌های انسانی می‌باشند.

بسیاری از مشکلات بهداشتی کشورهای در حال پیشرفت، عدم برخورداری از آب آشامیدنی سالم است. از آنجایی که محور توسعه پایدار، انسان سالم است و سلامت انسان در گرو بهره مندی از آب آشامیدنی مطلوب می‌باشد بدون تامین آب سالم جایی برای سلامت مثبت و رفاه جامعه، وجود ندارد. آب از دو بعد بهداشتی واقتصادی حائز اهمیت است. از بعد اقتصادی به حرکت درآورنده چرخ صنعت و رونق بخش فعالیت کشاورزی است. از بعد بهداشتی آب با کیفیت، تضمین کننده سلامت انسان است. آب با شکل ظاهری و با وسعت محتوایی آن دنیای زنده دیگری است.
اگر چه از دید ما پنهان است، اما آب دارای آثار بسیار زیادی در حیات جانداران به ویژه انسان میباشد. آب آشامیدنی علاوه بر تامین مایع مورد نیاز بدن به مفهوم مطلق آن یعنی H2O ، در بردارنده املاح و عناصر ضروری برای موجود زنده و انسان می‌باشد. کمبود پاره ای از آن‌ها در آب ایجاد اختلال در بدن موجود زنده می‌کند و منجربه بروز برخی بیماری‌ها می‌شود.
فقدان ید و فلوئور و ارتباط آن‌ها با گواتر اندمیک و پوسیدگی دندان‌ها به ترتیب بیان کننده این اهمیت است. علاوه بر مواد شیمیایی، موجودات ذره بینی گوناگونی نیز در آب پیدا می‌شوند که بعضی از آنها بیماری زا بوده و ایجاد بیماری‌های عفونی خطرناکی می‌کنند. بهسازی آب رابطه مستقیمی با کاهش بیماری‌های عفونی دارد. بطوری که پس از تامین آب آشامیدنی سالم میزان مرگ از وبا 1/74 درصد، میزان مرگ از حصبه 3/63 درصد، میزان مرگ به علت اسهال خونی 1/23 درصد و میزان مرگ از بیماری اسهال 7/42 درصد کاهش یافت. بنابراین برنامه ریزی و هزینه در جهت تامین آب سالم سرمایه گذاری قابل توجهی برای آینده خواهد بود. تهیه و تامین آب آشامیدنی سالم برای جامعه یکی از موثرترین و پایدارترین فنآوری‌ها برای ارتقاء سلامت جامعه است

آب مصرفی برای تولید محصولات مختلف شاید در ابتدا مهم تلقی نشود ولی با تشدید بحران کم آبی در کشور تولید برخی محصولات تحت الشعاع قرار می گیرد.
آب مجازی یکی از مقوله های تاثیر گذار بر مصرف آب در کشور به حساب می آید که در صورت عدم توجه در چگونگی مصرف آن می تواند پیامدهای ناخوشایندی برای منابع آبی کشور به دنبال داشته باشد.
با تشدید بحران آب در کشور اهمیت توجه به این موضوع افزایش یافت و صحبت از آن را بر سر زبان ها انداخت. توجهی که سبب زیر ذره بین رفتن اصلی ترین نمونه آب مجازی یعنی محصولات کشاورزی شده و در نهایت مخالفت ها برای کشت برخی محصولات در استان های خشک و یا در کل کشور آغاز شده است.
میزان مصرف آبی که در ابتدا به چشم نمی آید ولی با دقت بیشتر متوجه سهم کلان این بخش می شویم به گونه که بنا بر بررسی های صورت گرفته برای  یک عدد سیب زمینی ۱۰۰ گرمی در حدود ۲۵ لیتر و برای برداشت یک عدد سیب ۱۰۰ گرمی ۷۰ لیتر، یک کیلوگرم خیار ۲۰۰ لیتر، هندوانه یک کیلوگرمی ۵۰۰ لیتر، یک کیلوگرم ذرت ۷۶۰ لیتر، یک کیلوگرم گندم ۱۳۰۰ لیتر و یک کیلوگرم برنج ۴۰۰۰ لیتر آب نیاز دارد.
میزان مصرف آب به دست آوردن محصولات گوشتی همچون یک کیلوگرم گوشت مرغ ۴۰۰۰ لیتر و برای به دست آوردن یک کیلوگرم گوشت گاو ۱۵۰۰۰ لیتر آب است.
سایر محصولات نیز میزان مصرف قابل توجه دارد به گونه ای که برای یک جفت کفش چرم ۸۰۰۰ لیتر، یک پرس چلوکباب ۴۸۰۰ لیتر و یک ساندویچ همبرگر ۲۵۰ گرمی ۲۴۰۰ لیتر آب مصرف می کند.

این نکته قابل توجه است که در بخش صنعت، برای تولید یک دستگاه خودرو ۸۰۰۰۰۰ لیتر آب مورد استفاده قرار می گیرد.

مصرف آب

حداکثر آب خنک قابل ارائه در یک ساعت در اصطلاح ظرفیت سرمایش دستگاه آبسردکن نامیده می شود. 

این ظرفیت بسته به نوع و کیفیت دستگاه آبسردکن متفاوت می باشد. وجود محدودیت در سیستم سرمایش از جمله معایب دستگاه های آبسردکن قدیمی بود. این مشکل سبب می گردد در ساعات شلوغ روزهای گرم سال، افراد با مراجعه به آبسردکن ، آب گرم بنوشند.
همانطور که گفته شد آبسردکن های قدیمی از یک مخزن جهت خنک کردن آب بهره می برند. در بالای مخزن یک شناور تعبیه شده است. با برداشت آب از آبسردکن شناور مخزن پایین آمده و آب گرم وارد مخزن می گردد در نتیجه دمای کلی آب بالا می رود. از طرفی سیستم سرمایش جهت خنک کردن دوباره آب داخل مخزن شروع به کار می کند. البته فرآیند اختلاط آب گرم و سرد بسیار سریعتر از فرآیند انتقال حرارت و خنک شدن آب به وقوع می پیوندد. لذا در صورتی که افراد زیادی ، در زمان کوتاهی به آبسردکن مراجعه کنند فرآیند گرم شدن آب از فرآیند سرد شدن ( که نیاز به زمان دارد ) پیشی می گیرد. یکی از راهکارهایی که برای کوتاه کردن زمان خنک شدن بکار می رود افزایش توان سیستم سرمایش است که متاسفانه منجر به مصرف بی رویه برق می گردد بدین ترتیب دستگاه های قدیمی حتی قادر نیستند ظرفیت اعلام شده توسط سازندگان را به طور پیوسته تحویل دهند.
با توجه به نحوه عملکرد آبسردکن آنی ، همیشه مقداری انرژی جهت خنک کردن آب مصرفی به صورت ذخیره وجود دارد. این مقدار انرژی بسته به ظرفیت دستگاه از چند ساعت تا چند هفته می تواند عملیات خنک کردن آب مصرفی را به طور پیوسته به انجام برساند. این گونه است که با مصرف پی در پی از آبسردکن آنی ، آب گرم نمی شود. و همگان فارغ از تاخر و تقدم در مراجعه به آبسردکن آب سرد می نوشند.

 


ظرفیت آبسردکن آنی

.

  • adamak damakaran
  • ۰
  • ۰

حداکثر آب خنک قابل ارائه در یک ساعت در اصطلاح ظرفیت سرمایش دستگاه آبسردکن نامیده می شود. 

این ظرفیت بسته به نوع و کیفیت دستگاه آبسردکن متفاوت می باشد. وجود محدودیت در سیستم سرمایش از جمله معایب دستگاه های آبسردکن قدیمی بود. این مشکل سبب می گردد در ساعات شلوغ روزهای گرم سال، افراد با مراجعه به آبسردکن ، آب گرم بنوشند.
همانطور که گفته شد آبسردکن های قدیمی از یک مخزن جهت خنک کردن آب بهره می برند. در بالای مخزن یک شناور تعبیه شده است. با برداشت آب از آبسردکن شناور مخزن پایین آمده و آب گرم وارد مخزن می گردد در نتیجه دمای کلی آب بالا می رود. از طرفی سیستم سرمایش جهت خنک کردن دوباره آب داخل مخزن شروع به کار می کند. البته فرآیند اختلاط آب گرم و سرد بسیار سریعتر از فرآیند انتقال حرارت و خنک شدن آب به وقوع می پیوندد. لذا در صورتی که افراد زیادی ، در زمان کوتاهی به آبسردکن مراجعه کنند فرآیند گرم شدن آب از فرآیند سرد شدن ( که نیاز به زمان دارد ) پیشی می گیرد. یکی از راهکارهایی که برای کوتاه کردن زمان خنک شدن بکار می رود افزایش توان سیستم سرمایش است که متاسفانه منجر به مصرف بی رویه برق می گردد بدین ترتیب دستگاه های قدیمی حتی قادر نیستند ظرفیت اعلام شده توسط سازندگان را به طور پیوسته تحویل دهند.
با توجه به نحوه عملکرد آبسردکن آنی ، همیشه مقداری انرژی جهت خنک کردن آب مصرفی به صورت ذخیره وجود دارد. این مقدار انرژی بسته به ظرفیت دستگاه از چند ساعت تا چند هفته می تواند عملیات خنک کردن آب مصرفی را به طور پیوسته به انجام برساند. این گونه است که با مصرف پی در پی از آبسردکن آنی ، آب گرم نمی شود. و همگان فارغ از تاخر و تقدم در مراجعه به آبسردکن آب سرد می نوشند.

 


ظرفیت آبسردکن آنی

  • adamak damakaran
  • ۰
  • ۰

بهداشت آب

 بهداشت آب موضوعی بسیار مهم در بهداشت عمومی و مدیریت سلامت می‌باشد. قبل از پرداختن به راه کارهای عملی استحصال، انتقال، بهسازی و توزیع آن لازم است این عنصر حیاتی موثر بر سلامت و مرتبط با توسعه پایدار، شناخته شود.

شناخت آب از نظر کیفیت و کمیت و چگونگی حصول آن قدمی اساسی در جهت بهینه سازی مصرف آن می‌باشد. اگر چه بیش از سه چهارم کره زمین را آب فرا گرفته است، سهم قلیلی از آب‌های موجود، برای مصارف بهداشتی و کشاورزی، قابل استفاده است. زیرا حدود 3/97 درصد اقیانوس‌ها و 1/2 درصد یخ‌های قطبی و 6/0 درصد دریاچه ها و رودخانه و آب‌های زیرزمینی وجود دارد که حدود 36/0 درصد کل منابع آب می‌باشد. آب اقیانوس‌ها، دریاها و اغلب دریاچه ها و بسیاری از منابع آب زیرزمینی به علت شوری بیش از حد و داشتن املاح معدنی برای مقاصد بهداشتی، کشاورزی و صنعتی، غیرقابل استفاده می‌باشند. آبسردکن بهداشتی
آب ماده حیاتی است که بطور یکنواخت در سطح کره زمین موجود نمی‌باشد. در نتیجه بسیاری از نقاط کره زمین با کمبود آب مواجه است. حرکت مداوم بخار آب به هوا و برگشت آن به زمین را گردش آب در طبیعت می‌نامند.

انرژی خورشید باعث تبخیر آب اقیانوس‌ها، رودخانه ها، دریاچه ها و منابع آب سطحی می‌گردد. بخار آب فشرده شده همراه توده های هوا باعث نگهداری آب در هوا شده و موجب تشکیل ابر باردار یا ذخیره کننده آب می‌شود ریشه گیاهان، آب و رطوبت موجود در خاک را گرفته و از طریق روزنه های تنفسی برگ‌ها به هوا فرستاده و به بخار تجمع یافته در هوا اضافه می‌شود که در شرایط مناسب به صورت نزولات جوی به زمین برمی‌گردد.
آب یک عنصر حیاتی است با ویژگی‌های قابل توجه و کم نظیر، یکی از مهم ترین عناصر شیمیایی می‌باشد که قسمت اعظم موجودات زنده و محیط زیست راتشکیل می‌دهد. این ماده 70% گیاهان را تشکیل می‌دهد. آب فراوان‌ترین و بهترین حلال در طبیعت است. آب یک مایع زیست شناختی است که واکنش‌های فیزیکوشیمیایی سوخت و ساز در پیکره موجودات زنده را مقدور و تسهیل می‌نماید ومحیطی است برای نقل و انتقال مواد در بدن موجودات زنده که علاوه بر نقش موثرآن در متابولیسم، دفع مواد زائد حاصل از فعالیت‌های زیست شناختی موجود زنده را موجب می‌شود. آب ناشی از تعریق در گرما باعث خنک کردن بدن می‌گردد. آب و انیدرید کربنیک توسط انرژی خورشیدی در پیکره گیاهان سبز تبدیل به کربوهیدرات یا انرژی شیمیایی می‌شود.

اگر چه آب خالص در طبیعت یافت نمی‌شود. اما آب خالص مایعی بی‌رنگ، بی‌بو و بی مزه است که دارای نقطه انجماد صفر و نقطه جوش 100 درجه سانتی گراد می‌باشد ساختار شیمیایی آن به صورت  H2O  است که به احتمال کمتر از 3/0 درصد آب‌های موجود در طبیعت بر دارنده ایزوتوپ‌های H4O2 ،  H6O3  نیز می‌باشند. آب در چرخه گردش خود قادر است املاح و گازهای موجود در طبیعت را به صورت محلول در آورده و بسیاری از آلودگی‌ها را همراه خود به حرکت در آورد. آب باران قبل از رسیدن به زمین ناخالصی‌های موجود در هوا نظیر ذرات، گازها، مواد رادیواکتیو و میکروب‌ها را به سطح زمین آورده و در حین حرکت در زمین نیز آلاینده ها را با خود حمل می‌کند. به علاوه آب‌های جاری اغلب دریافت کننده فاضلاب‌ها و مواد زائد ناشی از فعالیت‌های انسانی می‌باشند.

بسیاری از مشکلات بهداشتی کشورهای در حال پیشرفت، عدم برخورداری از آب آشامیدنی سالم است. از آنجایی که محور توسعه پایدار، انسان سالم است و سلامت انسان در گرو بهره مندی از آب آشامیدنی مطلوب می‌باشد بدون تامین آب سالم جایی برای سلامت مثبت و رفاه جامعه، وجود ندارد. آب از دو بعد بهداشتی واقتصادی حائز اهمیت است. از بعد اقتصادی به حرکت درآورنده چرخ صنعت و رونق بخش فعالیت کشاورزی است. از بعد بهداشتی آب با کیفیت، تضمین کننده سلامت انسان است. آب با شکل ظاهری و با وسعت محتوایی آن دنیای زنده دیگری است.
اگر چه از دید ما پنهان است، اما آب دارای آثار بسیار زیادی در حیات جانداران به ویژه انسان میباشد. آب آشامیدنی علاوه بر تامین مایع مورد نیاز بدن به مفهوم مطلق آن یعنی H2O ، در بردارنده املاح و عناصر ضروری برای موجود زنده و انسان می‌باشد. کمبود پاره ای از آن‌ها در آب ایجاد اختلال در بدن موجود زنده می‌کند و منجربه بروز برخی بیماری‌ها می‌شود.
فقدان ید و فلوئور و ارتباط آن‌ها با گواتر اندمیک و پوسیدگی دندان‌ها به ترتیب بیان کننده این اهمیت است. علاوه بر مواد شیمیایی، موجودات ذره بینی گوناگونی نیز در آب پیدا می‌شوند که بعضی از آنها بیماری زا بوده و ایجاد بیماری‌های عفونی خطرناکی می‌کنند. بهسازی آب رابطه مستقیمی با کاهش بیماری‌های عفونی دارد. بطوری که پس از تامین آب آشامیدنی سالم میزان مرگ از وبا 1/74 درصد، میزان مرگ از حصبه 3/63 درصد، میزان مرگ به علت اسهال خونی 1/23 درصد و میزان مرگ از بیماری اسهال 7/42 درصد کاهش یافت. بنابراین برنامه ریزی و هزینه در جهت تامین آب سالم سرمایه گذاری قابل توجهی برای آینده خواهد بود. تهیه و تامین آب آشامیدنی سالم برای جامعه یکی از موثرترین و پایدارترین فنآوری‌ها برای ارتقاء سلامت جامعه است

آب مصرفی برای تولید محصولات مختلف شاید در ابتدا مهم تلقی نشود ولی با تشدید بحران کم آبی در کشور تولید برخی محصولات تحت الشعاع قرار می گیرد.
آب مجازی یکی از مقوله های تاثیر گذار بر مصرف آب در کشور به حساب می آید که در صورت عدم توجه در چگونگی مصرف آن می تواند پیامدهای ناخوشایندی برای منابع آبی کشور به دنبال داشته باشد.
با تشدید بحران آب در کشور اهمیت توجه به این موضوع افزایش یافت و صحبت از آن را بر سر زبان ها انداخت. توجهی که سبب زیر ذره بین رفتن اصلی ترین نمونه آب مجازی یعنی محصولات کشاورزی شده و در نهایت مخالفت ها برای کشت برخی محصولات در استان های خشک و یا در کل کشور آغاز شده است.
میزان مصرف آبی که در ابتدا به چشم نمی آید ولی با دقت بیشتر متوجه سهم کلان این بخش می شویم به گونه که بنا بر بررسی های صورت گرفته برای  یک عدد سیب زمینی ۱۰۰ گرمی در حدود ۲۵ لیتر و برای برداشت یک عدد سیب ۱۰۰ گرمی ۷۰ لیتر، یک کیلوگرم خیار ۲۰۰ لیتر، هندوانه یک کیلوگرمی ۵۰۰ لیتر، یک کیلوگرم ذرت ۷۶۰ لیتر، یک کیلوگرم گندم ۱۳۰۰ لیتر و یک کیلوگرم برنج ۴۰۰۰ لیتر آب نیاز دارد.
میزان مصرف آب به دست آوردن محصولات گوشتی همچون یک کیلوگرم گوشت مرغ ۴۰۰۰ لیتر و برای به دست آوردن یک کیلوگرم گوشت گاو ۱۵۰۰۰ لیتر آب است.
سایر محصولات نیز میزان مصرف قابل توجه دارد به گونه ای که برای یک جفت کفش چرم ۸۰۰۰ لیتر، یک پرس چلوکباب ۴۸۰۰ لیتر و یک ساندویچ همبرگر ۲۵۰ گرمی ۲۴۰۰ لیتر آب مصرف می کند.

این نکته قابل توجه است که در بخش صنعت، برای تولید یک دستگاه خودرو ۸۰۰۰۰۰ لیتر آب مورد استفاده قرار می گیرد.

مصرف آب

حداکثر آب خنک قابل ارائه در یک ساعت در اصطلاح ظرفیت سرمایش دستگاه آبسردکن نامیده می شود. 

این ظرفیت بسته به نوع و کیفیت دستگاه آبسردکن متفاوت می باشد. وجود محدودیت در سیستم سرمایش از جمله معایب دستگاه های آبسردکن قدیمی بود. این مشکل سبب می گردد در ساعات شلوغ روزهای گرم سال، افراد با مراجعه به آبسردکن ، آب گرم بنوشند.
همانطور که گفته شد آبسردکن های قدیمی از یک مخزن جهت خنک کردن آب بهره می برند. در بالای مخزن یک شناور تعبیه شده است. با برداشت آب از آبسردکن شناور مخزن پایین آمده و آب گرم وارد مخزن می گردد در نتیجه دمای کلی آب بالا می رود. از طرفی سیستم سرمایش جهت خنک کردن دوباره آب داخل مخزن شروع به کار می کند. البته فرآیند اختلاط آب گرم و سرد بسیار سریعتر از فرآیند انتقال حرارت و خنک شدن آب به وقوع می پیوندد. لذا در صورتی که افراد زیادی ، در زمان کوتاهی به آبسردکن مراجعه کنند فرآیند گرم شدن آب از فرآیند سرد شدن ( که نیاز به زمان دارد ) پیشی می گیرد. یکی از راهکارهایی که برای کوتاه کردن زمان خنک شدن بکار می رود افزایش توان سیستم سرمایش است که متاسفانه منجر به مصرف بی رویه برق می گردد بدین ترتیب دستگاه های قدیمی حتی قادر نیستند ظرفیت اعلام شده توسط سازندگان را به طور پیوسته تحویل دهند.
با توجه به نحوه عملکرد آبسردکن آنی ، همیشه مقداری انرژی جهت خنک کردن آب مصرفی به صورت ذخیره وجود دارد. این مقدار انرژی بسته به ظرفیت دستگاه از چند ساعت تا چند هفته می تواند عملیات خنک کردن آب مصرفی را به طور پیوسته به انجام برساند. این گونه است که با مصرف پی در پی از آبسردکن آنی ، آب گرم نمی شود. و همگان فارغ از تاخر و تقدم در مراجعه به آبسردکن آب سرد می نوشند.

 


ظرفیت آبسردکن آنی

.

  • adamak damakaran
  • ۰
  • ۰

مصارف کشاورزی

آب مصرفی برای تولید محصولات مختلف شاید در ابتدا مهم تلقی نشود ولی با تشدید بحران کم آبی در کشور تولید برخی محصولات تحت الشعاع قرار می گیرد.
آب مجازی یکی از مقوله های تاثیر گذار بر مصرف آب در کشور به حساب می آید که در صورت عدم توجه در چگونگی مصرف آن می تواند پیامدهای ناخوشایندی برای منابع آبی کشور به دنبال داشته باشد.
با تشدید بحران آب در کشور اهمیت توجه به این موضوع افزایش یافت و صحبت از آن را بر سر زبان ها انداخت. توجهی که سبب زیر ذره بین رفتن اصلی ترین نمونه آب مجازی یعنی محصولات کشاورزی شده و در نهایت مخالفت ها برای کشت برخی محصولات در استان های خشک و یا در کل کشور آغاز شده است.
میزان مصرف آبی که در ابتدا به چشم نمی آید ولی با دقت بیشتر متوجه سهم کلان این بخش می شویم به گونه که بنا بر بررسی های صورت گرفته برای  یک عدد سیب زمینی ۱۰۰ گرمی در حدود ۲۵ لیتر و برای برداشت یک عدد سیب ۱۰۰ گرمی ۷۰ لیتر، یک کیلوگرم خیار ۲۰۰ لیتر، هندوانه یک کیلوگرمی ۵۰۰ لیتر، یک کیلوگرم ذرت ۷۶۰ لیتر، یک کیلوگرم گندم ۱۳۰۰ لیتر و یک کیلوگرم برنج ۴۰۰۰ لیتر آب نیاز دارد.
میزان مصرف آب به دست آوردن محصولات گوشتی همچون یک کیلوگرم گوشت مرغ ۴۰۰۰ لیتر و برای به دست آوردن یک کیلوگرم گوشت گاو ۱۵۰۰۰ لیتر آب است.
سایر محصولات نیز میزان مصرف قابل توجه دارد به گونه ای که برای یک جفت کفش چرم ۸۰۰۰ لیتر، یک پرس چلوکباب ۴۸۰۰ لیتر و یک ساندویچ همبرگر ۲۵۰ گرمی ۲۴۰۰ لیتر آب مصرف می کند.

این نکته قابل توجه است که در بخش صنعت، برای تولید یک دستگاه خودرو ۸۰۰۰۰۰ لیتر آب مورد استفاده قرار می گیرد.

مصرف آب

  • adamak damakaran
  • ۰
  • ۰

تهیه آب خنک و سرد برای آشامیدن در گرمای طاقت فرسای تابستان همیشه مورد توجه انسان بوده است. در دوران های قدیم در کشورهایی مانند ایران و عراق خانه ها مجهز به سرداب بودند. مردم با گرم شدن هوا به این سرداب ها پناه می بردند و از آب سرد آن ها برای آشامیدن استفاده می کردند.در آبسردکن های امروزی برای خنک کردن آب از گاز  استفاده می شود. آبسردکن های امروزی در انواع فانتزی ، صنعتی و آنی ساخته می شوند. آبسردکن های آنی قادر هستند که آب را به صورت لحظه ای خنک کنند.  آبسردکن های آنی و صنعتی آدمک از بدنه های  ای بی اس ساخته می شوند .از دیگر تفاوت های آبسردکن های فانتزی و صنعتی می توان به مکان استفاده آن ها اشاره کرد. آبسردکن های فانتزی در مکان های مسکونی و کم تردد کاربرد دارند اما از آبسردکن های صنعتی در اماکن صنعتی مانند کارخانه ها و اماکن عمومی مانند معابر ، مدارس و مکان های مذهبی ، مساجد ، مترو ، راه آهن ، هیئت ها و ... استفاده می شود.

آبسردکن های آدمک از جمله آبسردکن های قدرتمند موجود در بازار هستند. این آبسردکن ها ساخت ایران هستند و تولید کننده آنها شرکت البرزدماکاران می باشد. از مزیت های اصلی این آبسردکن ها می توان به استفاده از مواد ای بی اس در ساخت بدنه ، که نشکن هستند ، مصرف بهینه انرژی و شیرها و سینی ضدچکه اشاره کرد. این آبسردکن ها به دلیل انطباق استانداردهای رعایت شده در ساخت آن ها دارای استاندارد های  ISO و مصوبات وزارت بهداشت می باشد ، برای استفاده مصرف کنندگان ایرانی بسیار مناسب هستند. این دستگاه ها به صورت انحصاری توسط شرکت تولیدی و برودتی البرزدماکاران تولید می شوند و دارای یک سال گارانتی  هستند.

آبسردکن های صنعتی آدمک با استفاده از بدنه ای بی اس ساخته می شوند.  این آبسردکن ها نیز برای جلوگیری از خطر زنگ زدگی، بدون مخزن هستند و به همین دلیل در آن ها خطر آلودگی آب ناشی از زنگ زدگی وجود ندارد.  از دیگر مزیت های اصلی این آبسردکن ها می توان به استفاده از کمپرسور و کندانسور بسیار قدرتمند اشاره کرد. این آبسردکن ها با با یک سال گارانتی  عرضه می شوند. شرکت البرزدماکاران با بیش از 40 سال سابقه تولید کننده انواع دستگاه ها و تجهیزات ، برودتی و سرمایشی است.  

  • adamak damakaran
  • ۰
  • ۰

آبسردکن آنی2

مقایسه دستگاه آبسردکن آنی با آبسردکن های قدیمی


  1- مصرف انرژی:

1- 1 اتلافهای حرارتی :
 در نمونه های قدیمی متأسفانه به علت اینکه لوله های اواپراتور(خنک کننده) در تماس مستقیم با هوای محیط هستند و اینکه عایقکاری مخازن نگهداری آب سرد به خوبی انجام نگرفته است و حتی در مواردی اصلا وجود ندارد، اتلاف انرژی چشمگیری داریم که در دستگاه جدید با استفاده از سیستم ذخیره انرژی و انتقال اواپراتور به داخل مخزن و احاطه شدن آن با سیال عامل دوم این مشکل برطرف شده است و اتلاف در لوله های تبخیر کننده تقریبا به صفر می رسد . و از این طریق از اتلاف انرژی زیادی جلوگیری بعمل می آید . همچنین در دستگاه آبسردکن آنی کلیه لوله های سیر سیال و همچنین مبدل و سیستم ذخیره انرژی بخوبی ایزوله شده اند تا از اتلافهای احتمالی جلوگیری بعمل آید .

2-1 مصرف برق  ( توان کمپرسور) :
در آبسردکن آنی با توجه به سیستم ذخیره برودت در کنار سیستم سرمایش ، ازکمپرسور با توان 4/1 تا 4/3 hp استفاده گردیده است . در سیستمهای قدیمی اگر شرایط استاندارد کاملا رعایت گردد با استفاده از این کمپرسور میتوان تنها به ظرفیت سرمایش  lit/hr40-10  دست یافت که این میزان به هیچ عنوان با ظرفیت آبسردکن آنی (lit/hr 1500 up to ) قابل مقایسه نیست .
با تعویض هر دستگاه قدیمی با آبسرد کن آنی، سالانه به اندازه 10620 کیلو وات ساعت در مصرف انرژی برق صرفه جویی به عمل می آید .  به عبارت دیگر،با تعویض 100 دستگاه آبسردکن قدیمی با آبسردکن آنی، سالانه  به اندازه 2000 بشکه نفت خام  صرفه جویی ارزی به عمل می آید.

3-1 پیک سایی:

 تولید برق در نیروگاهها همیشه به میزانی است که شبکه مصرف نیاز دارد.  اما روند مصرف انرژی برق توسط مصرف کنندگان الگوی یکنواختی را برنمی تابد . لذا نیروگاه همیشه باید آماده باشد تا در زمانی که مصرف برق ناگهان افزایش می یابد بتواند پاسخگوی شبکه مصرف باشد. فازهای چندگانه نیروگاه ، مخصوصا در روزهای گرم که بیشترین مصرف برق در طول سال در آن رخ می دهد روشن بوده و به مصرف سوخت می پردازند . در ساعات میان باری و کم باری شبکه فقط تعداد اندکی از فازها به تولید برق می پردازند .ازطرفی در ساعاتی در طول روز و اوایل شب با پیک مصرف برق روبرو هستیم که در واقع فازهای اضافی روشن مانده اند تا در این زمان در مدار قرار گیرند. میتوان با استفاده از قابلیت  ذخیره انرژی دستگاه آبسردکن آنی ، در طول شب انرژی برودتی را بصورت آب و یخ ذخیره کرده و در طول روز از آن بهره جویم . بدین ترتیب میتوان با توجه به تعداد بسیار زیاد آبسردکن ها در کشور، مقدار زیادی از بار شبکه را بخصوص در روزهای گرم سال که بار زیادی بر شبکه تحمیل می گردد به شب منتقل کرد تا از این ره اقدام مناسب در جهت تعدیل بار شبکه صورت پذیرد . لذا با توجه به قابلیت ذخیره انرژی دستگاه ،خاموش کردن سیستم سرمایش در ساعات اوج مصرف امکانپذیر می باشد. که از این ره فشار کمتری بر نیروگاهها اعمال شده و لزوم تاسیس نیروگاههای جدید بر طرف می گردد.
در واقع با تعویض هر دستگاه آبسردکن قدیمی با دستگاه آبسردکن آنی در ساعات اوج مصرف 75-44 لامپ 100w  خاموش می گردد.

4-1 برق بها:
کنتورهایی که اخیرا توسط شرکت برق در کل کشور نصب می گردد با تدبیردفتر مدیریت مصرف برق(E.D.S.M.B ) در راستای تشویق مصرف کنندگان ازنوع کنتورهای چند تعرفه ای می باشد . این کنتورها قادرند مقدار مصرف برق را در ساعات مختلف اندازه گیری نمایند. به این ترتیب شرکت برق برای مصرف برق در ساعات مختلف شبانه روز اعم از ساعات کم باری، میان باری و اوج بار،تعرفه های متفاوتی قائل شده است. بهای برق در ساعات اوج مصرف تقریبا 10 برابر ساعات کم باری شب و 4 برابر ساعات میان باری می باشد.
همانطور که گفته شد می توان عمده مصرف برق دستگاه آبسردکن آنی را به شب منتقل کرد . به این ترتیب به مدد کنتورهای چندتعرفه ای ، مصرف کننده بهای بسیار کمتری بابت هزینه مصرف برق پرداخت می نماید. به این ترتیب می توان تا 90% در هزینه برق صرفه جویی نمود.

5-1 دمای محیط :
همانگونه که میدانیم دمای محیط کارکرد سیستمهای برودتی برروی راندمان و ضریب عملکرد دستگاه ها بسیار تاثیر گذار است و هر سیستم برودتی با الگوی پمپ حرارتی در هنگام کارکرد  خود به دمای محیط اطراف  می افزاید .
از طرفی در روزهای گرم سال که زمان کارکرد آبسردکنهاست دستگاههای قدیمی به گرم کردن محیط می پردازند که خود باعث اعمال بار بر روی سیستم ایرکاندیشنر می شود. ولیکن خاموش بودن دستگاه آبسرد کن آنی  در طول روز از افزایش دمای محیط بوسیله کندانسور جلوگیری بعمل می آورد . از طرفی چون سیستم سرمایش  آبسردکن آنی در شب کار میکند – با توجه به اختلاف دمای شب و روز - عملکرد سیستم سرمایش بهبود می یابد.

2-بهداشت و سلامت عمومی
مخزن آب آشامیدنی در آبسردکن های قدیمی بستر مناسبی برای رشد و نمو انواع میکروارگانیزم  ها می باشد. با حذف مخزن آب آشامیدنی در آبسردکن آنی از تمرکز و شیوع انواع میکروب، انگل و آلودگی ها جلوگیری به عمل می آید .سیستم آبسردکن آنی به نحوی طراحی شده که قادر است آب لوله کشی شهری را به صورت آنی ( لحظه ای ) خنک نماید. بدین ترتیب با حذف منبع از شیوع انواع بیماری ها و مسمویتها جلوگیری به عمل می آید.

3- ظرفیت سرمایش:
منظور از ظرفیت سرمایش، لیتراژ آبی است که دستگاه می تواند در زمان خاصی خنک کند. در آبسردکن های قدیمی به علت محدودیت این دستگاه ها در خنک کردن آب به صورت پیوسته ، ظرفیت سرمایش دریک ساعت تعریف می شود. به عبارت دیگر سیستم های قدیمی نمی توانند بیشتر از چند دقیقه آب خنک تحویل دهند زیرا به ازای آب رفته از مخزن آنها ، آب گرم شهری وارد مخزن شده و با آبی که قبلا درون مخزن خنک شده بود مخلوط می شود این امر سبب می شود با باز ماندن شیر به طور پیوسته آب مخزن گرم شودو نیز خنک شدن این آب خود نیاز به زمان دارد. دقیقا به همین علت است که وقتی که چند نفر به آبسردکن های قدیمی مراجعه می کنند، فقط نفرات اول آب خنک می نوشند.
با سیستم سرمایش لحظه ای در آبسردکن آنی شما هیچ محدودیتی در دریافت آب خنک آشامیدنی  ندارید. بر خلاف دستگاههای قدیمی با آبسردکن آنی ، شما واقعا می توانید به طور پیوسته آب سرد بنوشید . به همین دلیل ظرفیت سرمایش این دستگاهها محدود به ساعت نمی باشد. واحد ظرفیت سرمایش دستگاه آبسردکن آنی لیتر در روز است. یک دستگاه آبسردکن آنی بسته به اندازه دستگاه قادر است در روز به میزان 400 تا 3000 لیتر آب خنک  تحویل دهد. البته امکان ساخت دستگاههای سفارشی با ظرفیت بالاتر وجود دارد مانند دستگاه نصب شده در مترو تهران با ظرفیت 6000 لیتر در روز.

4-  لوله کشی
فشار آب خروجی از آبسردکن های قدیمی متناسب است با فشار استاتیکی  مخزن آب آشامیدنی. به همین علت سیستم های قدیمی در تعداد شیر محدودیت دارند. و معمولا در مدلهای  1 تا 6 شیر ساخته می شوند. از آنجا که در آبسردکن آنی مخزن انباشت آب آشامیدنی نداریم و فشار آب خروجی تقریبا با فشار آب ورودی برابر است،  بر روی یک دستگاه آب سردکن آنی - بسته به فشار آب ورودی - تا 30 شیر آبخوری قابل نصب است. به این ترتیب یک دستگاه مرکزی آب سرد کن آنی می تواند جایگزین چندین دستگاه آبسردکن قدیمی در نقاط مختلف یا حتی طبقات مختلف گردد.
امکان لوله کشی آب خنک از مزایای منحصر به فرد این دستگاه می باشد. به این ترتیب می توان فاصله آبخوریها از دستگاه را زیاد کرده و یا حتی برای حفاظت از دستگاه یا محدودیت فضا ، آنرا اختفا نمود.
خلاصه :
از این روی با جایگزینی آبسردکن آنی:
-    چندین دستگاه قدیمی حذف می گردد
-    آب خنک آشامیدنی در حجم لازم همیشه در دسترس می باشد.
-    مسائل بهداشتی مراعات می گردد.
-    مصرف برق کاهش می یابد.
-    بهای برق مصرفی کاهش می یابد.
-    پیکسایی صورت می گیرد.
  • adamak damakaran
  • ۰
  • ۰

مصاحبه سازمان بهره وری انرژی ایران (سابا) با مدیر عامل شرکت

 

آبسردکن آنی راه کار صرفه جویی انرژی و پیکسایی در بخش اداری ـ عمومی

گفتگو با میرحمید محمدگاهی مخترع آبسردکن آنی

آبسردکن آنی از معدود دستگاههاییست که  توسط یک مخترع ایرانی به ثبت جهانی رسیده ،تجاری سازی شده و به تولید انبوه رسیده است این دستگاه در سال 1386 اختراع شد و به ثبت رسید . مشکلات بهداشتی ناشی از مخزن آب آشامیدنی در آبسردکنهای قدیمی سبب گردید میرحمید محمدگاهی با 35 سال تجربه در صنعت سرمایش به اختراع دستگاه آبسردکنی بیندیشد که بدون مخزن آب آشامیدنی ، آب را خنک نماید . علاوه بر این مصرف بالای انرژی و عدم توانایی در ارائۀ آب سرد به صورت پیوسته از دیگر معایب دستگاههای قدیمی بود که باید بر طرف می گردید. در آبسردکن آنی با حذف مخزن آب آشامیدنی 80% در مصرف برق صرفه جویی می شود و هر دستگاه پتانسیل 6/3 کیلو وات پیکسایی را نیز دارا می باشد . ارائۀ پیوسته آب خنک موجب شده است این دستگاه مورد استقبال مصرف کنندگان قرار گیرد و 3000 آبسردکن آنی در کشور پس از گذشت 4 سال از اختراع این دستگاه گواه این ادعاست. فرودگاهها،ترمینالها، ایستگاههای راه آهن، مترو،دانشگاهها،ادارات ، اماکن تفریحی،ورزشی،متبرکه و....

 از جمله مکانهایست که آبسردکن آنی مورد مصرف دارد . نظر به موفقیت این اختراع و رسالت سازمان در معرفی محصولات کم مصرف و پربازده بر آن شدیم با مخترع این دستگاه میرحمید محمدگاهی به صحبت بنشینیم :

 1-  چرا به اختراع آبسردکن پرداختید ؟

  گام اول در هر اختراعی،شناسایی نیاز است . ایستگاه راه آهن تهران سالیانه پذیرای عدۀ زیادی از هموطنان می باشد . در آن سالها دستگاههای نصب شده در ایستگاه راه آهن تهران  نمی توانست به طور پیوسته آب خنک ارائه نماید بدین ترتیب پس از مراجعه به آبسردکن فقط چند نفر اول آب خنک می نوشیدند . از طرفی آلودگیهای مربوط به مخزن آب آشامیدنی معمولاً مصرف کنندگان از جمله خودم را از نوشیدن آب خنک منصرف می نمود . و این همه در حالی بود که دستگاههای قدیمی از سیستم سرمایش پرمصرفی نیز برخوردار بوده و عمدتاً ایزولاسیون مناسبی نداشتند . بدین ترتیب با پشتوانۀ سالها تجربه در صنعت سرمایش با اختراع و ساخت آبسردکن آنی موفق به حل معضلات ذکر شده گردیدم .

 2- مگر استفاده از مخزن چه مشکلاتی در پی داشت ؟

 نگهداری آب در هر ظرف سرباز سبب می گردد کلر که جهت گندزدایی به آن تزریق شده به صورت گاز خارج گردد و به مرور زمان ، مخزن به محل مناسبی برای رشد و نمو انواع و اقسام میکروبها،باکتریها،میکروارگانیزمها تبدیل شود  .همچنین انباشت رسوبات در مخزن و افزایش املاح آب از دیگر مشکلات استفاده از مخزن در آبسردکن می باشد . که در نسل جدید با حذف مخزن این مشکلات برطرف گردید .قابل ذکر است در مواردی حتی مشاهده شده بود جانوران نظیر سوسک و موش به داخل مخزن وارد شده و به دام افتاده اند و متاسفانه به علت عدم دسترسی به داخل مخزن مسئولین امر از موضوع مطلع نشده اند تا زمانی که مسیر آب خروجی مسدود گردیده است.

  آبسردکن آنی چگونه می تواند در مصرف انرژی صرفه جویی نماید؟

 دستگاههای قدیمی از یک مخزن آب آشامیدنی تشکیل شده است که لوله های اواپراتور به دور آن پیچیده شده است این سیستم در سال 1937 ابداع گردیده است سطح تماس لوله های اواپراتور با مخزن بسیار ناچیز است و باعث کاهش نرخ انتقال حرارت شده است . بدین ترتیب اواپراتور چنین دستگاههایی بیشتر با هوا تبادل می کند . در آبسردکن آنی اواپراتور بوسیله سیال عامل دوم کاملاً احاطه شده و از این رو اتلافات حرارتی به حداقل رسیده است از طرفی این دستگاه در ساعات کم باری شب با استفاده از گرمای نهان ذوب یخ اقدام به ذخیره انرژی به صورت برودت می نماید و در طول روز برودت ذخیره شده را جهت خنک نمودن آب آشامیدنی به کار می برد . بدین ترتیب در آبسردکن آنی لزومی برای برابری توان حرارتی وارده و توان سرمایش دستگاه وجود ندارد زیرا پیک انرژی حرارتی مورد نیاز از محل انرژی ذخیره شده تامین می گردد . به تناسب کمتر شدن توان سیستم سرمایش در این دستگاه اتلافات نیز کاهش چشمگیری یافته است .

 

4 ـ پتانسیل صرفه جویی انرژی آبسردکن آنی چقدر است ؟

بر اساس آزمایشات انجام شده با جایگزینی هر دستگاه آبسردکن آنی به جای دستگاه قدیمی به میزان 6111 کیلووات ساعت صرفه جویی در مصرف انرژی محقق می گردد. این در حالیست که بیش از 600 هزار دستگاه آبسردکن در کشور مورد مصرف دارد که از این میان می توان به آبسردکنهای مورد نیاز 70 هزار ساختمان اداری 88 هزار مدرسه در استانهای گرمسیر ،83 هزار واحد صنعتی،44 هزار مرکز درمانی،33 هزار اماکن ورزشی و 70هزارمسجد در کشور اشاره نمود . بر اساس برآوردهای انجام شده اگر سالانه تنها به میزان 10 هزار دستگاه آبسردکن آنی جایگزین گردد بیش از 61 هزار مگاوات ساعت صرفه جویی در سال محقق می گردد . در حال حاضر با گذشت 4 سال از اختراع این محصول 3 هزار دستگاه تولید و به بهره برداری رسیده است .

 5 ـ در مورد پیکسایی چه میزان پیکسایی با استفاده از این دستگاه امکان پذیر است؟

ــ آبسردکن آنی می تواند در ساعات اوج مصرف برق سیستم سرمایش خود را به عنوان عمده مصرف کننده انرژی خاموش نموده و فقط با استفاده از انرژی ذخیره شده به خنک نمودن آب مصرفی بپردازد . این عمل به کمک تایمری که برروی دستگاه تعبیه شده  میسر می گردد اتفاقاً زمان اوج مصرف برق آبسردکنها با پیک مصرف برق روز در کشور همزمان است و نیروگاههای جدید عمدتاً جهت تامین نیاز پیک روز احداث می گردد . بر اساس آزمایشات صورت گرفته با جایگزینی 10 هزار دستگاه آبسردکن آنی لزوم احداث یک نیروگاه  47 مگاواتی برطرف می گردد . هزینه احداث چنین ظرفیت نیروگاهی بیش از 20 میلیون دلار است .

 

6 ـ آیا واقعاً تا به حال در دنیا کسی به ساخت چنین دستگاهی فکر نکرده است ؟

همانطور که در ابتدا عرض کردم اختراع با شناسایی نیاز آغاز می شود . در کشورهای خارجی مردم عمدتاً از آب معدنی استفاده می نمایند لذا نیاز به آبسردکنهای آب آشامیدنی با این ظرفیت احساس نمی شود . البته به تازگی با توجه به مشکلات زیست محیطی ناشی از پسماند بطریها ، کشورهای غربی نیز به سمت استفاده از آبسردکنهای بدون بطری روی آورده اند . در هر صورت پتنت آبسردکن آنی اخیراً پس از طی مراحل دقیق و طولانی جستجو و بررسـی توسـط سازمان جهـانی مالکیت فکری ( دفتر بین المللی ژنو ) انتشـار یافتـه است.این سـازمان     (WIPO: World Intellectual properties offices  ) زیر مجموعه سازمان ملل متحد بوده و وظیفه حمایت از اختراعات را تحت ماهده PCT بر عهده دارد . شایان ذکر است درخواست ثبت پتنت فقط برای اختراعاتی که سه شرط تازگی ، گام ابتکاری و کاربرد صنعتی را دارند مورد پذیرش قرار می گیرد . مراحل بررسی به Search (جستجو) مشهور است که به بررسی سه شرط بالا می پردازد .

 

7 ـ به نظر شما این دستگاه ، اختراع موفقی محسوب می شود ؟

البته معیارهای موفقیت در زمینه های مختلف متفاوت تعریف می شود ، اما در زمینه اختراعات اجماع عمومی بر این امر دلالت دارد که مهمترین معیار برتری و موفقیت اختراعات سطح کاربرد آن است . برای مثال چرخ مهمترین اختراع بشر است صحت این امر با توجه به فراوانی کاربرد این اختراع مبرهن است یا اختراع لامپ که توسط ادیسون صورت گرفت از این لحاظ مطرح است که طی سالیان متمادی روشنی بخش منازل میلیاردها نفر بوده و هست . در مورد آبسردکن آنی با توجه به اینکه فقط 4 سال از اختراع این دستگاه می گذرد و در حالیکه که علی رغم وعده های مسئولین امر تا به حال کوچکترین مساعدت مالی یا حمایت معنوی از این دستگاه صورت نگرفته است تولید و عرضه 3000 دستگاه آبسردکن آنی در کشور در نوع خود موفقیت بزرگی محسوب می شود ؛ چرا که این دستگاهها در سراسر کشور به میلیونها نفر خدمت می نماید . البته همانطور که گفتم در صورت مساعدت و حمایت مسئولین مسلماً امروزه می توانستیم شاهد موفقیتهای چشمگیرتر این اختراع باشیم.

 8ـ چه نوع حمایتهایی را از مسئولین انتظار داشتید ؟

مساعدت و پشتیبانی مالی از اختراعات در همه دنیا مرسوم است . در کشور ما نیز بنیاد ملی نخبگان با پرداخت 4-3 میلیون وام به نخبگان مبادرت به این امر می ورزد که مسلماً در مورد این اختراع با توجه به حجم سرمایه گذاریهای لازم کاربردی ندارد . در مورد حمایتهای معنوی نیز می توان به معرفی و شناساندن دستگاه به مصرف کنندگان اشاره نمود ، که آن نیز صورت نگرفته است . با توجه به اینکه طیف وسیعی از مشتریان دستگاه آبسردکن ادارات ، ارگانها و اماکن عمومی و دولتی هستند ، معرفی و ترویج استفاده ار آبسردکن آنی می تواند مثمر ثمر بوده و پتانسیل عظیمی از صرفه جویی انرژی را برای کشور فعال نماید .

 9 ـ در راه تکامل و پیشرفت این دستگاه پس از اختراع چه اقداماتی انجام داده اید ؟

در دستگاههای آبسردکن آنی که امروزه به بازار عرضه می شود علاوه بر مشکل ظاهری دستگاه اصلاحاتی نیز صورت گرفته است . البته اساس عملکرد دستگاه تغییر نکرده است ، اما دستگاه از لحاظ صرفه جویی انرژی ، قابلیت پیکسایی و مسائل ارگونومیک بهبود یافته است . همچنین دستگاههای اولیه در ظرفیتهای بالا در مدلهای 6،8، 10، 12 شیر ساخته می شد که فقط در اماکن عمومی فوق العاده شلوغ مورد مصرف داشت . مدلهای دو شیر و چهار شیر با بدنه پلیمری ، ظاهری متفاوت ، ظرفیت کمتر و استفاده عمومی تر بعداً ساخته شد . البته مسائلی از این دست در بخش تحقیق و توسعه (R&D) شرکت البرزدماکاران انجام می شود که با رضایت مصرف کنندگان نیز همراه بوده است .

 10 ـ با چه موانعی در راه پیشرفت این اختراع روبرو بوده اید ؟

در ابتدای امر با توجه به اینکه اماکن اداری از تعرفه برق ارزان بهره می بردند تمایلی برای استفاده از آبسردکن آنی با توجه به مصرف برق کمتر آن وجود نداشت و ارائه پیوسته آب خنک بهداشتی بیشتر مد نظر خریداران بود. البته واقعی شدن قیمت برق در سال گذشته برای دولتیها تا حدودی سبب شده است مصرف انرژی تا حدودی ملاک عمل قرار گیرد . از دیگر موانع این راه می توان به عدم وجود استاندارد انرژی برای آبسردکنها اشاره کرد که لزوم تعریف آن آشکارا احساس می گردد .

 11 ـ در پایان اگر نکته خاصی مد نظر دارید بفرمایید .

در اینجا جا دارد از جناب آقای مهندس مهذب ترابی مدیریت محترم سابا، جناب آقای مهندس سجادی معاونت محترم آموزش و بهینه سازی مصرف انرژی سابا و کلیه کارشناسان محترم سابا و آزمایشگاه ملی صرفه جویی که زحمات فراوانی را طی انجام  آزمایشات بر روی آبسردکن آنی و دستگاههای قدیمی متقبل شده اند تشکر و قدردانی نمایم ، مسلماً لبخند زیبای آن کودک خوزستانی که از آبسردکن آنی آب سالم ، بهداشتی و خنک می نوشد تنها متعلق به من نیست و کلیه دست اندرکاران و افرادی که در راه گسترش استفاده از این دستگاه تلاش نموده اند در این امر سهیمند .

 


 

  • adamak damakaran
  • ۰
  • ۰

تبرید چیست ؟

تبرید عبارت است از جذب حرارت از یک سیال و دفع آن به سیال دیگر (سیال می تواند هوا یا آب ویا هر نوع گاز یا مایع دیگر باشد)می باشد . در کلیه سیستمهای تبرید آدمک حفظ سرما مستلزم جذب حرارت از موادی با درجه حرارت کمتر و خارج کردن این حرارت به محیطی با درجه حرارت بالاتر می باشد.

تمام سیستم های تبرید  تراکمی که جهت ایجاد سرما بکار گرفته می شوند از چهار قسمت اصلی تشکیل  شده اند. این چهار قسمت عبارتند از1- کمپرسور ،2- کندانسور، 3-شیر انبساط و4- اواپراتور.در کلیه سیستمهای تبرید تراکمی از وجود یک نوع ماده سرمازا (مبرد) در یک مدار بسته نفوذناپذیر استفاده می شود. در این سیستمها عمل سرد کردن به طور پیوسته و متوالی انجام می گیرد(تکرار یک سری عملیات یکنواخت را یک سیکل می نامند). تمام سرد کننده ها بر اساس یک سیکل معین عمل میکنند. در سردکردن با عملیات مکانیکی از یک کمپرسور برای متراکم کردن گازمبرد استفاده می شود و به این ترتیب سیکل حاصله را سیکل تراکمی و گاهی سیکل تراکم تبخیری می نامند.در کمپرسور فشار گاز مبرد بالا   می رود و این اختلاف فشار بین ورود و خروج گاز کمپرسور باعث حرکت گاز مبرد در داخل سیستم می شود . کندانسور وسیله ای است که گاز خروجی از کمپرسور را که دارای دما و فشار بالا می باشد به مایع تبدیل می کند و دمای آنرا کاهش می دهد . شیر انبساط مایع مبرد خروجی از کندانسور را به صورت پودر تبدیل می کند . اواپراتور وسیله ای است که پودر حاصل از وسیله انبساطی را بصورت تبخیر کامل و حالت گازی تبدیل  می کند . شکل زیر اجزای  یک سیستم تبرید نشان می دهد.

تبرید و سردخانه
سیستم تراکمی:

 در کلیه سیستم های سرد کننده تراکمی از وجود یک نوع ماده سرمازا (مبرد) در یک مدار بسته نفوذناپذیر استفاده می شود. در این سیستمها عمل سرد کردن به طور پیوسته و متوالی انجام می گیرد(تکرار یک سری عملیات یکنواخت را یک سیکل می نامند). تمام سرد کننده ها بر اساس یک سیکل معین عمل میکنند. در سردکردن با عملیات مکانیکی از یک کمپرسور برای متراکم کردن گازی استفاده می شود و به این ترتیب سیکل حاصله را سیکل تراکمی و گاهی سیکل تراکم تبخیری می نامند. بکار بردن نام سیستم تراکم تبخیری به این علت است که عمل تراکم بخار وتبدیل آن به مایع سرمازا بوسیله کمپرسور و کندانسور انجام می گردد و به این ترتیب انتقال انرژی حرارتی حاصل می شود.

ماده سرما زا در یک قسمت از سیکل حرارت محیط خود را جذب کرده و در قسمت دیگر آن را دفع می کند . به عبارت دیگر کمپرسور گاز سرمازا را در وضعیتی قرار می دهد که حرارتی را که قبلا و از محیطی با فشار کم جذب کرده بود پس بدهد. چون کمپرسور حرارت را از محیطی به محیط دیگر انتقال می دهد به آن پمپ حرارتی نیز می گویند.
یک سیستم سرد کننده از یک قسمت فشار قوی و یک قسمت فشار ضعیف تشکیل شده است که حرارت از سمت فشار ضعیف گرفته می شود و در سمت فشار قوی دفع می شود
قسمت فشار ضعیف:

در سیکل ماده مبرد یک دوره(سیکل کامل) را مرتبا تکرار می نماید . به این ترتیب که از شیر انبساط حرکت کرده و به طرف اواپراتور می رود و بعد از طریق لوله مکش کوپرسور به کمپرسور می رود از شیر انبساط تا ورودی کمپرسور را قسمت فشار ضعیف گویند مقدار فشار این قسمت به نوع سیستم و دمای ورودی اواپراتور و محیط سرد بستگی کا مل دارد. بایستی در نظر داشت فشار از خروجی شیر انبساط تا کمپرسور ثابت است و این قسمت را قسمت با فشار پا یین یا قسمت فشار ضعیف سیستم می نامند و چون اواپراتور به تنهایی مهمترین قسمت از فشار پایین است به این سبب اصطلاح فشار پایین یا ضعیف اغلب به کویل اواپراتور اطاق مشود.
فشار در قسمت پایین گاهی اوقات فشار عقب نیز نامیده می شود .
قسمت فشار زیاد:
کمپرسور- لوله خروج گاز از کمپرسور- کندانسور- مخزن مایع مبرد و لوله حامل مایع مبرد که قسمت با قیمانده از سیستم تبرید می باشد به نام قسمت فشار زیاد نامیده می شود.

تبرید و سردخانه

بطور کلی سرما را به سه طریق می توان تولید نمود:
الف –سیستم تبخیری          
ب-سیستم تراکمی
ج-سیستم جذبی

یک طبقه بندی روش های اساسی سردسازی به شکل زیر است:

1ــ سردسازی مدار باز
2ــ سردسازی مدار بسته
 3ــ سردسازی به روش های ویژه
1ــ سردسازی مدار باز
وقتی یک تکه یخ را در داخل یک لیوان قرار می دهید تا آب خنک شود.
 با این روش دمای آب از طریق تماس مستقیم سردتر گردیده است. همچنین چنانچه یک تکه یخ را برابر یک پنکه قرار دهید و وزش پنکه را به سمت خود قرار دهید حس می کنید که قالب یخ کمک به خنک تر شدن بیشتر هوا می کند. انتقال غیر مستقیم گرما توسط جسم سوم یعنی هوایی که بین ماده سرد (یخ) و جسمی که می خواهند خنک شود (شما) صورت می گیرد. کولر آبی از همین روش پیروی می کند.


2ــ سردسازی مدار بسته

در این روش گرما را از یک محیط با دمای پایین به یک محیط با دمای بالا انتقال می دهیم در این روش نیاز به کار خارجی داریم.
همان طور که می دانیم گرما از یک محیط با دمای بالاتر به یک محیط با دمای پایین تر به خودی خود انتقال می یابد و نیاز به کار  نیاز به کار داریم ولی چنانچه بخواهیم عکس این کار را انجام دهیم حتما نیاز به کار داریم. (قانون دوم ترمودینامیک)
دمای بالا و پایین را می توان به بالا و پایین یک تپه تشبیه نمود که آب از بالای تپه به پایین به خودی خود سرازیر می شود و حتی می تواند یک توربین را بچرخاند ولی برای انتقال آب از پایین به بالا نیاز به کار داریم.
پرکاربردترین سردسازی با این روش سیستم تراکمی و سیستم جذبی می باشد.

این روش خود به دو دسته کلی مدار بخار و مدار گاز تقسیم می شود.
1ــ2ــ سردسازی با مدار بسته بخار
این روش نیز خود به دو دسته سیستم تبرید تراکمی و سیستم تبرید جذبی دسته بندی می شود.
1ــ1ــ2ــ سیستم تبرید تراکمی

در این سیستم مقداری گرما در اواپراتور جذب و مقدار بیشتری گرما در کندانسر دفع می گردد.
2ــ1ــ2ــ سیستم تبرید جذبی

در اوائل قرن بیستم سیستم تبرید جذبی آب ــ آمونیاک بسیار محبوب بود ولی با توسعه  سیستم جذبی با سیستم تراکمی کاربرد آن کم شد ولی مجددا استفاده آب ــ لیتیوم برماید به دلیل استفاده از گرمای اضافی در محیط های صنعتی و همچنین در جایی که گاز بیش از برق در دسترس است مورد استفاده قرار می گیرد.
2ــ2ــ سردسازی با مدار بسته گاز

زمانی که ما از یک گاز به عنوان سیال در سیکل تبرید استفاده می کنیم ولی گاز تبخیر و تقطیر نمی شود و به همان حالت می ماند آن سیکل را سیکل گاز می نامند. پرکاربردترین گاز در این سیکل هوا می باشد.
3ــ سردسازی به روش های ویژه

روش هایی دیگر نیز برای سردسازی وجود دارند که برخی از آنها بازده کمی داشته و برخی نیز برای سیستم های دمای پایین به کار می  روند. از معروف ترین این سیستم ها می توان سردسازی ترموالکتریک، سردسازی مغناطیسی، سردسازی نوری و سردسازی گرما ــ صوتی را نام برد.

 

نقطه پیوند صنعت تهویه و تولید :

تغییرات دما بسیاری از رفتار محصول به دست آمده را تعیین می کند و در تمامی مراحل تولید اعم از ترکیب و فرم دهی به محصول به ما کمک می کند . صنعت تهویه از آنجایی وارد خطوط تولید شد که پس از افزایش دما نیاز به کاهش و یا کنترل آن بوجود آمد .

تعریف تولید :

 تولید یا فرآوری یا زایش از اصطلاحات علم اقتصاد به معنی تهیه کالا و خدمات مورد نیاز با استفاده از منابع و امکانات موجود است . فعالیت تولیدی سلسله اقداماتی است که برای تبدیل منابع به کالاهای مورد نیاز صورت می گیرد .
امروزه آنچه حائز اهمیت می باشد تولید نیست بلکه تولید مبنی بر روش های مهندسی و تجهیزات کارآمد و سریع است ، که باعث رشد و شکوفایی واحد های تولیدی می گردد .
الزامات تولید از دیدگاه مدیران داخلی :

مطابق دیدگاه مدیران آنچه ضامن ثبات و پیشرفت واحد تولیدی می گردد خودکار بودن سیستم ها ، سرعت بالا ، دقت لازم و عدم وابستگی به عوامل بیرونی می باشد .
روش سیال واسط :

در این روش بنابه دمای خروجی و ورودی به سیستم از راهکارهای زیر و یا ترکیبی از آنها استفاده می کنیم .
1-    حوضچه انتقال حرارت
2-    برج خنک کننده
3-    چیلر و مخزن تبادل

چنانچه دمای سیال خروجی از سیستم بیش از  ˚c75 باشد بایستی از حوضچه انتقال حرارت استفاده شود . این حوضچه ها متشکل از یک سیستم پمپاژ و یک یا چند فواره کف ساز می باشد که با افزایش سطح تماس سیال با هوای محیط باعث کاهش دمای آن می شود . در این روش محاسبه میزان سیال جبرانی بسیار حائز اهمیت می باشد . ابعاد و مشخصات سیستم پمپاژ بستگی به دبی و دمای خروجی سیال از سیستم دارد .    
در صورتی که دمای خروجی سیستم تا ˚c75 باشد بایستی از برج خنک کننده استفاده شود . این برج با استفاده از اختلاف دمای مرطوب محیط و سیال ورودی و گردش اجباری هوا از روی سطوح نازک شده سیال دمای آن را کاهش می دهد . بنابراین دمای سیال خروجی از برج خنک کننده همیشه تابعی از دمار مرطوب محیط خواهد بود .
چنانچه دمای سیال مورد نیاز سیستم نزدیک به دمای مرطوب محیط و یا کمتر از آن باد بایستی از دستگاه های چیلر و مخزن تبادل استفاده گردد . در این روش با استفاده از یک مخزن تبادل و دبی و دماهای مختلف ورودی و خروجی آن می توان به دمای مطلوب سیال واسط رسید .
تجهیزات مناسب روش سیال واسط :

پس از طراحی و انتخاب روش بهینه در خنک سازی سیال واسط انتخاب تجهیزات مناسب بسیار حائز اهمیت می باشد .
خوردگی :

 از آنجایی که واحد های تولیدی عموماً در شهرک های صنعتی مستقر می باشند وجود گازهای آلاینده و خورنده امری اجتناب ناپذیر خواهد بود ، بنابراین پیش بینی تمهیدات لازم برای فلزات و تجهیزاتی که در معرض گرش دائمی و اجباری هوای محیط هستند الزامی است . در این روش تنها کندانسور چیلر های هواخنک در معرض چنین خوردگی خواهند بود ، لذا استفاده از کویل های هیدروفیلیک به دلیل خاصیت ضد خوردگی توصیه می گردد .  
عدم وابستگی :

در واحد های صنعتی عدم وابستگی به کارشناسان بیرونی و یا دور از دسترس بسیار حائز اهمیت می باشد . مطابق میل مدیران تمامی تجهیزات و ادوات تولید می بایست به آسانی و توسط کارشناسان داخلی شرکت قابل عیب یابی و تعمیر باشند و همچنین قطعات یدکی لازم برای این تجهیزات در دسترس باشد . بنابراین استفاده از چیلر های روتین استفاده شده در بخش ساختمانی به هیچ عنوان توصیه نمی گردد ، چیلر های بخش تهویه ساختمانی به دلیل حجم بالای تولید و قیمت تمام شده کمتر توسط کارخانجات مجهز به بورد الکترونیکی و تجهیزات الکترونیکی منحصر به فرد همان شرکت می باشند . بنابراین عیب یابی و تعمیر اینگونه چیلر ها صرفاً‌توسط شرکت فروشنده انجام خواهد شد . این امر به دلیل دسترس نبودن شرکت وارد کننده و یا عدم موجودی قطعه مورد نظر مورد دلخواه مدیران نخواهد بود .
افزایش ضریب ایمنی سیستم تبرید :

در واحد های صنعتی اختلال در سیستم خنک کننده به منزله اختلال و یا تعطیلی خط تولید می باشد ، و تعطیلی خطوط تولید در مدت زمانی هر چند کوتاه می تواند ضررهای قابل توجهی را به شرکت ها وارد کند ، بنابراین در استفاده از سیستم های تبرید پیش بینی مدار رزرو و یا استفاده از دو مدار مجزا و تعداد بیشتری از کمپرسورها توصیه می گردد .
بر اساس مطالب فوق و تحقیقات میدانی به این نتیجه رسیدیم که طراحی و ساخت سیستم های خنک کننده واحد های صنعتی مقوله ای مجزا از سیستم های تهویه مطبوع می باشند و بایستی با ملاحضات خاص خود به آنها نگریست .

برچسب ها : آبسردکن آنی آدمک ، آبسردکن صنعتی ، آبسردکن مقاوم ، آبسردکن صنعتی ، سیستم خنک کننده آنی ، سیستم خنک کننده صنعتی ،البرزدماکاران ، آبسردکن دو شیر ، آبسردکن چهار شیر ، آبسردکن مرکزی ، آبسردکن سه شیر ، آبسردکن پنج شیر .

  • adamak damakaran